Obecní úřad                                                                                                           červenec 2002

K a m e n e c                                                                                                                číslo 15

 

 

   Z P R A V O D A J 

 

 

 

Komunální odpad

 

                Od července začne z naší obce odvážet komunální odpad firma Libora Hromádky  EKUS. Dle smlouvy, která byla s majitelem firmy uzavřena bude roční poplatek za jednu osobu činit 242,50 Kč. Zastupitelstvo obce na svém zasedání 20. 6. 2002 rozhodlo, že pro II. pololetí budeme vybírat od občanů 125,- Kč za osobu. Nebude se vybírat za děti do 18 let věku. Majitelé rekreačních chalup zaplatí jednorázově celoroční poplatek 275,- Kč

Poplatek za 2. pololetí přijďte zaplatit do konce července 2002.

                Svoz odpadů svozovým vozidlem bude prováděn 1 x za 14 dní po celý rok, a to vždy ve středu. První svoz bude 10. července 2002. Rozpis svozů, který jsme dostali, počítá s tím, že se budou odpady odvážet i v den svátků (25. 12. 2002). Pan Hromádka slíbil, že v letních měsících bude svozové vozidlo zajíždět i na kopec ke Krejčovým a Kulíškovým. Odvoz plastů se bude provádět každý měsíc. První odvoz bude v pondělí 15. 7. 2002.

                Odpad může být uložen v kovových  nádobách o objemu 110 litrů, nebo v plastových o objemu 120 - 240 litrů, nebo v PE pytlích k tomu určených. Odpad v těchto nádobách případně pytlích nesmí obsahovat složky nebezpečných odpadů a větší množství recyklovatelných odpadů.

                Nebudou se již používat velkoobjemové kontejnery. Odvoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu bude zajišťován speciálním vozidlem v předem dohodnutém termínu. Do tohoto vozidla je možné nakládat: ledničky, mrazáky, trouby, sporáky, televizory, rádia a jim podobná zařízení, počítače, starý nábytek, podlahové krytiny, bojlery, keramiku, pneumatiky, plastové předměty, hračky, matrace, železo, akumulátory, olejové filtry, mastné hadry, upotřebené oleje a tuky, léky, monočlánky, asfaltové lepenky, nádoby od barev, lepidel, ředidel, rozpouštědel, kyselin, fotochemikálií, pesticidů, nádobky od sprejů, zářivky a výbojky a všechno ostatní co doma překáží a všechno to, co s myšlenkou "to se někdy bude hodit" skladujete.

Do těchto sběrů nepatří:

Zemina, stavební suť, kompostovatelný odpad (bioodpad), popel, škvára, dřevní odpad.

                Obracíme se na občany s prosbou o určitou shovívavost a spolupráci. Pracovníci svozové firmy naši obec neznají a proto ze začátku může dojít k nějakým nedostatkům. Je možné, že odvoz v den svozu se uskuteční v časných ranních a nebo i ve večerních hodinách (od 5 do 22 hodin).

               

 

Ředitelka Základní školy ze Sádku nám předala pro Zpravodaj tento článek:

HURÁ NA PRÁZDNINY!!!

                Zase tu máme konec školního roku! Byl to rok plný školní práce, rok bohatý na zajímavé akce, programy a projekty. Ráda Vám připomenu některé z nich.

Na podzim jsme uspořádali Drakiádu a dopravní soutěž. Při ní si děti zopakovaly základy silničního provozu a zajely si na kolách jízdu zručnosti.

Žáci vyšších ročníků se  zúčastnili těchto atletických soutěží: Zátopkův štafetový běh na 5 km - 3. místo

oblastní kolo v přespolním běhu na 1000 m - kategorie žáci 3. tř. - 4. místo Lukáš Propper

                                                         na 1500 m - kategorie žáci 5. tř. - 5. místo Jakub Mužík

okresní kolo v přespolním běhu  na 1000 m - kategorie žáci 3. tř. - 6. místo Lukáš Propper

                                                         na 1500 m - kategorie žáci 5. tř. - 7. místo Jakub Mužík

                Adventní čas jsme si zpříjemnili posezením s rodiči. Především maminky na chvíli zapomněly na předvánoční shon a při kávě, čaji a dobrém cukroví od našich kuchařek si popovídaly a zhotovily si vánoční výzdobu do svých domovů.

                Hned na začátku nového roku jsme začali s pravidelným plaveckým výcvikem. 6. února proběhl zápis do I. ročníku. Po silných ročnících přišel ročník slabší, do 1. třídy nám nastoupí pouze 3 děti.

                S jarem přišly naše další aktivity. Naše děti se opět zapojily do mnoha soutěží - Zpívání 2002, fotbal chlapců, minifotbal chlapců, přírodovědné soutěže v poznávání rostlin a živočichů. Ne vždy byly naše výsledky nejlepší, ale všechny děti bojovaly statečně. Vynikající bylo l. místo v oblastním kole v Poznávání rostlin v kategorii 3. a 4. ročník, které obsadila Kateřina Muffová a 3. místo Michala Žižky v této soutěži. Svými výsledky nezklamali ani páťáci ve svých soutěžích. Svědčí o tom 4. místo Petry Doležalové v oblastním kole Poznávání rostlin a 7. místo Lukáše Lorence v oblastním kole Poznávání živočichů.

                V poslední části školního roku jsme prožili společně s naší mateřskou školou dvě zajímavá dopoledne. Prvním byl Čarodějnický den, který jsme vhodně spojili s oslavou Dne Země. Děti pracovaly v družstvech - tvořily čarodějnice z ekologického i neekologického materiálu, který našly na Hřívě. Vyčistili jsme tak kus lesa, nasbíraný odpad jsme odnesli do školy, roztřídili a dali do sběru.

                Druhým příjemně stráveným dnem bylo Dopoledne plné her, při němž jsme všichni společně oslavili Den dětí. Přestože nepřálo počasí, celá škola se otřásala v základech z toho, jak děti se zápalem plnily úkoly, které na ně čekaly na různých stanovištích. Za "korunky", nasbírané za plnění úkolů, si děti mohly koupit v krámku hodnotné zboží. Na jeho nákup nám ochotně přispěly obě obce stejnou částkou 500 Kč. V tomto dopoledni se plně vyřádily nejen děti, ale i my  dospělí. Vrátili jsme se na chvíli do dětských let a na svá stanoviště jsme se dostavili převlečeni do dětských oblečků.

                Letos se nám povedly další úkoly, které jsme si dali: na škole úspěšně pracovalo 5 zájmových kroužků, které poprvé fungovaly pod hlavičkou DDM v Poličce. Dařil se nám pravidelný sběr starého papíru, pokračovali jsme v prodeji dotovaných mléčných výrobků, atd.

                Mnohem více jsme naše děti posílali na různé soutěže a závody, aby si při setkáních s dětmi z jiných škol porovnávaly své umění a znalosti. Příprava vždy kladla velké nároky na děti i učitele, na jejich zájem, snahu i na volný čas. Velmi děkuji dětem i učitelům za to, že v tak velké míře a s velkým nadšením naši školu reprezentovali. Více úspěchů jsme zaznamenali ve vědomostních soutěžích, ve sportu už to bylo horší. Zde se projevuje naše velká nevýhoda nejen proti městským, ale i proti srovnatelným vesnickým malotřídním školám, a to nemožnost cvičit a připravovat se v tělocvičně. Pevně věřím, že se to brzy změní. Naše děti si to zaslouží.

                Samozřejmě byly i věci, které se nám nepodařily, nebo jsme si jejich výsledek představovali jinak: sběr pomerančové kůry, některé zimní akce, větší zapojení rodičů do vedení zájmových kroužků atd.

                Další rok tedy utekl jako voda v potoce.  Čeká nás vysvědčení. Pro někoho bude příjemné, pro někoho méně. Budeme smutní, až se budeme loučit s našimi 17 páťáky a posílat je do světa. Hlavně ale věřím, že budeme veselí, protože tam, kde něco končí, něco dalšího zase začíná.

                A tak utíkejme všichni na prázdniny, odpočívejme, cestujme, poznávejme nové lidi a těšme se, že se v září zase znovu setkáme!

                                                                                                 Ladislava Plachá, ředitelka základní školy. 

 

                Také z článku paní učitelky Martiny Lejhancové o vydařeném dvoudenním školním výletě na skautskou hájenku v Telecím vidíme, že děti v sádecké škole mají pestrou činnost, a že si odtud odnesou nejen potřebné znalosti, ale i spoustu pěkných zážitků.

 

 

Komunální volby

 

                Ve dnech l. a 2. listopadu se budou konat volby do zastupitelstva obce. Tak jako dosud bude mít obecní zastupitelstvo 9 členů. Kandidátní listiny mají být uzavřeny už do 27. srpna 2002.

                Nezávislí kandidáti případně sdružení nezávislých kandidátů přikládají ke kandidátní listině petici podepsanou voliči podporujícími jejich kandidaturu. Počet podpisů je dle počtu obyvatel v obci. V našem případě to je 25 podpisů, pro sdružení to je 36 podpisů.

                Aby volby měly smysl, je třeba mít dostatečný počet kandidátů. Obracíme se proto na všechny, kteří mají zájem o práci pro obec a své spoluobčany, aby se přihlásili a nechali se napsat na kandidátní listinu. Je možné i navrhnout někoho, o kom si myslíte, že by měl být v zastupitelstvu. Své názory můžete předat buď osobně nebo písemně třeba do schránky OÚ.

 

 

            Přejeme všem příjemné prožití léta, pěknou dovolenou a prázdniny.