Obecní úřad                                                                                                           květen 2002

K a m e n e c                                                                                                                číslo 14

 

 

   Z P R A V O D A J

 

Příprava územního plánu obce

 

            Každá obec, která bude požadovat nějaké dotace ze státního rozpočtu, bude muset doložit, že má schválený územní plán obce. Pro naši obec máme zpracovanou a schválenou jen urbanistickou studii. Začátkem roku byly proto zahájeny práce na dopracování této studie do stupně územního plánu. Základním cílem územního plánu je navrhnout takový územní a technický rozvoj obce, který by vytvořil vhodné životní prostředí pro občany, chránil stávající prostorové uspořádání před neuváženými stavebními zásahy.

Pro tento cíl je třeba:

1) vymezit rozvojové plochy pro bydlení

2) posoudit a určit plochy pro drobnou výrobu a služby

3) zhodnotit a navrhnout inženýrskou infrastrukturu pro stávající a nové rozvojové plochy

4) navrhnout doplnění, založení a postupné řešení regenerace stávající sídelní zeleně.

            Zpracovatel urbanistické studie ing. arch. Milan Vojtěch z Pardubic nám v dubnu předal dopracovanou urbanistickou studii, která má již náležitosti územního plánu. Druhý výtisk tohoto konceptu územního plánu je na Okresním úřadě, referátu regionálního rozvoje ve Svitavách.

            Je zde navrženo celkem dvacet ploch, které je možné využít jako stavební parcely, z toho dvě plochy jsou pro drobné výroby a sklady. Jen jedna tato plocha je na obecním pozemku,  všechny ostatní jsou na soukromých pozemcích. Záleží na majitelích těchto pozemků, jak tyto pozemky využijí. Při výběru těchto vytypovaných ploch k zastavění se vycházelo ze stávající zástavby a jsou mezi již stojícími budovami.

            Kromě těchto vnějších vymezených ploch je přípustná výstavba objektů pro bydlení či drobnou nerušivou výrobu a občanskou vybavenost i na zahradách přiléhajících ke stavebním pozemkům uvnitř současně zastavěného území. Podmínkou je, že nebude narušeno stávající charakteristické uspořádání zástavby.

            Doba platnosti schváleného územního plánu je stanovena do roku 2012. Po třech letech se požaduje aktualizace územního plánu. Případné změny již schváleného územního plánu je možné provést obdobným způsobem jako je příprava a schvalování územního plánu, a to je velmi náročné a  hlavně zdlouhavé řízení.

            Je proto potřeba, aby se v současné době s návrhem konceptu územního plánu seznámilo co nejvíce obyvatel. Na obecním úřadě je možné se seznámit s výkresovou i textovou dokumentací a v připomínkovém řízení pak předložit své požadavky a nápady. O výstavbu v naší obci je vzhledem k malé vzdálenosti od Poličky velký zájem, vytypovaných stavebních ploch je však málo. V zátopovém území Bílého potoka se stavět nedá a velká část území je pro zastavění nevhodná vzhledem ke svažitosti terénu. Určité řešení asi bude v přestavbě domů,  které se v současné době nevyužívají k trvalému bydlení  ani k rekreaci.

            První kolo veřejného projednávání urbanistické studie s náležitostmi územního plánu obce se uskuteční

ve středu 12. června 2002 v 9,30 hod. v budově Obecního úřadu v Kamenci u Poličky.

            S termínem veřejného projednání bylo seznámeno 35 orgánů státní správy. Tyto orgány mohou nejpozději do 30 dnů po veřejném projednání sdělit svá stanoviska.

            Ve stejné lhůtě může každý z občanů uplatnit připomínky. Vlastníci pozemků a staveb, jejichž práva jsou dotčena řešením US (s náležitostmi konceptu ÚP) a veřejně prospěšnými stavbami, mohou podat své námitky do 30 dnů od veřejného projednání.

            Ke stanoviskům, připomínkám a námitkám, podaným po uvedených lhůtách, se nepřihlíží.

 

Služby pro sluchově postižené

 

            Rehabilitační centrum pro sluchově postižené provádí v Poličce poradenskou činnost a různé služby pro sluchově postižené.

 

Poradní činnost     - odpovědi na otázky, které vás trápí

                                        - pomoc při řešení Vašich problémů se sluchovým postižením

                            - možnost společenské realizace

Poskytované služby - prodej baterií a příslušenství ke sluchadlům

                              - drobná údržba sluchadel

                                 - možnost půjčení sluchadel po dobu oprav

                            - kurzy poslechu se sluchadlem pro nové uživatele sluchadel

Tyto služby se poskytují  v Penzionu v Poličce  každé první úterý v měsíci od 9,00 do 11,30 hodin (4. června,  2. července,  6. srpna,  3. září,  1. října,  5. listopadu,  3. prosince).        

Odpady v II. pololetí 2002

 

Firma EKUS, která bude od II. pololetí provádět odvoz odpadů z naší obce, nám poslala tento dopis :

""Vážení občané, v letošním roce dochází ke změnám v systému likvidace odpadů. Jak jste se měli možnost dozvědět z médií, od 1. ledna 2002 platí nový zákon č. l85/2001 Sb. Tento zákon stanoví výběr poplatku za každého občana přihlášeného k trvalému pobytu nebo majitele rekreačního objektu. Zástupci Vaší obce přijali naši nabídku na kompletní systém likvidace odpadů včetně návrhu na výši poplatku pro rok 2002 .

            Naším zájmem je přiblížit se více Vám - občanům, požádat Vás o spolupráci a společně se podílet na efektivním fungování celého systému likvidace odpadů.

            Společně s Vámi chceme klást důraz na třídění odpadů. K tomu jsme připraveni  Vám  zajistit vhodné podmínky, abyste měli možnost podílet se na kvalitní likvidaci odpadů.                    

            Dnes už víme, že v budoucnu nám všem nový zákon  úpravou různých poplatků bude

neustále systém nemalou měrou zdražovat. Tomu všemu se dá předejít dobrou spoluprací a Vaším zájmem o to, jak efektivně se zbavíte odpadu. Je jisté, že pokud se budete zbavovat odpadu především prostřednictvím popelnic, zvyšovat objem a hmotnost neroztříděného odpadu, hrozí v budoucnu zvyšování nákladů ve Vašem rodinném rozpočtu.  Naopak důsledným tříděním odpadu můžeme dosáhnout toho, že ceny, které jsme pro letošní rok stanovili, nám mohou vydržet i v příštích letech bez výrazného zvýšení.

            V budoucnu Vás touto cestou budeme oslovovat častěji. Věřím, že budete s našimi službami spokojeni.

            Na novou spolupráci se těší kolektiv zaměstnanců firmy EKUS."

 

Nabídka zaměstnání

 

            Úřad práce v letošním roce naší obci neposkytne finanční příspěvek na veřejně prospěšné práce.  Zastupitelstvo obce souhlasí s tím, aby byly tyto práce placeny jen z prostředků obce.  Nabízíme proto zaměstnání pro jednoho občana. Hlavní pracovní náplní bude vysekávání trávy na místech nepřístupných pro mechanizaci. Je možné zaměstnat i na zkrácenou pracovní dobu. Pokud má někdo o tuto práci zájem, přihlaste se na obecním úřadě.

 

Úklid místních komunikací

 

            Většina občanů provedla v blízkosti svých domů úklid štěrku po zimním posypu na místních komunikacích. Vyzýváme proto občany, kteří tento úklid neprovedli, aby tak učinili co nejdříve.

 

Víte, že

            jsme přihlásili naší obec do soutěže vesnice roku? Kromě pořádku v obci se hodnotí také společenský život. U nás jsme se mohli pochlubit dlouholetou činností hasičů, zejména jejich prací s mládeži. Hodnotící komise u nás byla ve čtvrtek 23. 5. 2002. Výsledky okresního kola budou známy  koncem května.

 

Víte, že

            Jan Faltýnek, který se zúčastnil letošního ročníku Závodu míru v týmu JOKO VELAMOS a umístnil se v celkovém pořadí na 28 místě jako třetí nejlepší Čech je občanem naší obce? Spolu s manželkou Blankou, rozenou Červenou, a s dcerou Andreou žijí  v čp. 158. Přejeme mu hodně dalších dobrých výsledků v cyklistice i v osobním životě.