Obecní úřad leden 2002

K a m e n e c číslo 13

 

Z P R A V O D A J

Úspěšné vykročení do nového roku přejeme všem našim občanům a jejich rodinám.

 

Komunální odpad

V říjnu a v listopadu dostala naše obec cenové nabídky na odvoz a likvidaci komunálního odpadu. Firma LIKO SVITAVY a. s. požadovala za odvoz odpadů z popelnic roční poplatek 304,- Kč za osobu - náklady na odvoz a likvidaci plastů a nebezpečných odpadů v tomto případě platí obec zvlášť, nebo roční poplatek 360,- Kč za osobu, který by zahrnoval i 4 x odvoz plastů a 2 x odvoz nebezpečných odpadů.

Druhá nabídku byla od pana Libora Hromádky, který vlastní firmu EKUS se sídlem v Boru u Skutče. Jeho cenová nabídka je roční poplatek 255,50 Kč za osobu. V tomto poplatku je zahrnutý i odvoz plastů a nebezpečných odpadů. Poplatek nepožaduje za třetí a další dítě. Požaduje však poplatek za jednu osobu z rekreační chalupy.

Členové zastupitelstva obce se seznámili s prací obou firem. LIKO převážnou část odpadů ukládá na skládku. Poplatek za uložení na skládku se podle zákona pro rok 2002 zvýšil z 50,- Kč/t na 200,- Kč/tunu. Další zvýšení požaduje provozovatel skládky. Vedení firmy LIKO tvrdí, že ukládání na skládku je stále ještě nejlevnější způsob likvidace odpadů.

Firma má rozpracované přípravné práce na vybudování vlastní skládky, počítá s tím, že by se náklady na uložení odpadu mohly snížit.

Pan Hromádka vlastní skládku také nemá, ale snaží se na skládky ukládat jen odpad, který se nedá již jinak využít. Ke třídění odpadu chce více využívat kontejnery, a to na sklo, plasty a papír. Kontejnery na sklo a plasty kupuje obec a kontejnery na papír dodává jeho firma. Pro naši obec navrhuje vybavit čtyři místa těmito kontejnery. Cena jednoho kontejneru je okolo 10 tis. Kč.

Zastupitelstvo obce na zasedání 6. prosince 2001 rozhodlo využívat v oblasti odvozu a likvidace odpadu služby firmy pana Hromádky. Smlouva, kterou má obec uzavřenou s firmou LIKO Svitavy a. s. má šestiměsíční výpovědní lhůtu. V prvním pololetí letošního roku bude proto odpad ještě odvážet LIKO. Zastupitelstvo dále rozhodlo, že se poplatek za odpad nebude požadovat za děti, které k 31. 12. 2001 nedosáhly 18 let věku. Od obyvatel z domu čp. 51, 53, 54 a 55 požadovat poplatek jen za jednu osobu. Termíny a způsob svozu se pro I. pololetí nemění. O všech změnách, které budou ve II. pololetí, budeme včas informovat.

 

Poplatek za I. pololetí letošního roku ve výší 150,- Kč za osobu je potřeba zaplatit do konce ledna 2002.

 

Tříkrálová sbírka

Ve dnech 5. a 6. ledna 2002 byla v naší obci provedena Tříkrálová sbírka. Pracovníci Charity z Poličky otevřeli pokladničky na Obecním úřadě v Kamenci. Celkový výnos sbírky za naši obec byl 9.325,20 Kč.

Děkujeme všem, kteří přispěli peněžními dary do této sbírky. Je dobře, že nám není lhostejný osud trpících a postižených lidí.

Děkujeme také paní Miroslavě Kadidlové a její rodině, která si vzala na starost zorganizování sbírky. Těší nás, že máme ještě mládež, která je ochotna v nepříznivém počasí sbírku provést. I jim patří za to naše poděkování.

 

Ohlédnutí za rokem 2001

Hospodaření obce - Celkové příjmy v roce 2001 činily 3 357,2 tis. Kč. Proti příjmům, které měla obec v roce 2000 došlo ke snížení o 273,- tis Kč. Celkové výdaje činily 3.287,6 tis. Kč. Zůstatek finančních prostředků z minulých let se zvýšil o 69,6 tis. Kč.

Větší výdaje: opravy místních komunikací a úpravy prostranství před pomníkem padlých 1281,- tis. Kč, rozšíření a opravy dešťové kanalizace 112,8 tis. Kč, příspěvek na neinvestiční náklady základních škol v Sádku a v Poličce 157,8 tis. Kč, oprava a rozšíření střechy nad kioskem v areálu Pod lipou 160,- tis. Kč a splátka úvěru Státnímu fondu životního prostředí 240,- tis Kč.

Společenská kronika - do naší obce se v minulém roce přistěhovalo 16 občanů, odstěhovalo se 9 občanů. Narodily se tyto děti: Tomáš Otcovský, Andrea Faltýnková , Tomáš Bartoš, Zuzana Šafářová , Vít Ondrák, Stanislav Nykl, Daniela Švábová a Petr Baumruk.

V roce 2001 jsme se naposledy rozloučili s panem Oldřichem Augustinem, panem Karlem Švejdou, paní Antonií Švandovou, panem Janem Martinů, panem Bohuslavem Cackem a panem Josefem Votřelem.

Na konci roku měla naše obec 510 obyvatel.

Setkání důchodců - tradiční setkání důchodců se uskutečnilo v první polovině prosince. Účast pozvaných byla o něco větší než v roce 2000. Setkání bylo zahájeno vystoupením našich dětí. Měli velmi pěkně připravenou pohádku Mrazík. Děkujeme dětem za pěkné vystoupení, děkujeme i Petře Sejkorové za nácvik této pohádky. Je nutné také poděkovat všem důchodcům, kteří na toto setkání přišli, a tím nejlépe ocenili práci žen, které setkání připravily, zajistily občerstvení a obsluhu.

 

Internet

Naše obec má vlastní internetové stránky na adrese www.obec-kamenec.cz. Najdete zde představení naší obce - historii, současnost, fotografie apod. Součástí stránek jsou všechny důležité informace z Obecního úřadu - dokumenty o činnosti zastupitelstva, pozvánky na zasedání, usnesení ze zasedání, obecně závazné vyhlášky, ekonomické informace, místní zpravodaj atd.

Dále zde naleznete informace o firmách v naší obci, stránky Sboru dobrovolných hasičů, vlastní část má i sportovně-kulturní areál "Pod Lipou" a v neposlední řadě se zde prezentuje XI. ročník hasičských sportovních soutěží, jsou zde také výsledky předcházejících ročníků. Naším cílem je prezentace obce a zpřístupnění všech důležitých informací z naší obce. Ke komunikaci s Obecním úřadem můžete také používat emailové adresy: urad@obec-kamenec.cz.

 

Návrh rozpočtu pro rok 2002

Stavební úpravy budovy Obecního úřadu se změnily tak, že dojde i k částečnému rozšíření budovy. Zvýší se tím i celkové předpokládané náklady. Zastupitelstvo obce nesouhlasí s tím, aby si obec brala úvěr na tuto akci. Pokud obec nedostane finanční příspěvek z programu obnovy venkova, budou v letošním roce jen provedeny přípravné práce, tj. vypracování konečného stavebního projektu, stavební řízení a výběr dodavatele.

V rozpočtu je proto počítáno jen s menšími akcemi a dokončením akcí, které byly započaty v minulém roce. Pokud jde o místní komunikace, počítáme jen s opravou cesty k domu čp. 44.

 

PŘIJMY tis. Kč
Daň z přijmu fyzických osob ze závislé činnosti 485,-
Daň z přijmu fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti 385,-
Daň z přijmu fyzických osob z kapitálu 40,-
Daň z příjmu právnických osob 530,-
Daň z přidané hodnoty 900,-
Daň z nemovitostí 680,-
Poplatek za komunální odpad 110,-
Poplatky ze psů 7,-
Příjmy z pronájmu staveb a pozemků 42,5
Dotace na státní správu a z Úřadu práce 66,2
Příjmy z úroků a dividend 65,-
Ostatní příjmy 6,-
Celkem 3 316,7
VÝDAJE tis. Kč
Splátka úvěru Státnímu fondu životního prostředí 235,-
Příspěvek na neinvestiční náklady škol v Sádku a v Poličce 160,-
Příspěvek - autobusovou dopravu 30,-
Příspěvek - společenským organizacím 10,-
Opravy místních komunikací 300,-
Zimní údržba místních komunikací 60,-
Dlažba a rekonstrukce elektroinstalace v areálu Pod lipou 75,-
Výstavba skladu v areálu Pod lipou 50,-
Odvoz a likvidace komunálního a nebezpečného odpadu 160,-
Nákup kontejneru na tříděný odpad 60,-
Péče o veřejnou zeleň - veřejně prospěšné práce 100,-
Sbor dobrovolných hasičů - materiál a údržba AVIE 50,-
Výstavba plynovodu pro čp. 51, 53, 54, 55 a 56 214,2
Veřejné osvětlení 60,-
Příspěvek při narození dítěte 30,-
Územní plán obce 75,-
Plynofikace školy v Sádku 75,-
Geometrické práce 45,-
El. energie v pohostinství a údržba budovy 30,-
Projekt na stavební úpravy budovy OÚ 60,-
Ostatní provozní náklady 776,-
Rezerva 875,7
Celkem 3 316,7

 

Vaše připomínky k tomuto návrhu je možné oznámit na Obecním úřadě nebo při projednávání na zasedání zastupitelstva obce, které se bude konat ve středu 20. 2. 2002.

 

Půjčka na opravy a modernizaci bytu

Obec může získat výhodný úvěr (3% úrok) ze Státního fondu rozvoje bydlení pro poskytování úvěrů vlastníkům bytů na území obce, které je možno použít výhradně na opravy nebo modernizaci bytu nebo rodinného domu. U rodinného domu lze do takovéto opravy zahrnout i plášť domu včetně střechy. Prostředky z úvěru nelze použít na opravy nebytových prostorů v domě, jako jsou garáže, prádelny, dílny a obdobné nebytové prostory. Nelze je rovněž použít na výstavbu a rozšíření bytu nebo rodinného domu.

Bližší informace pro zájemce jsou k dispozici na Obecním úřadě.

 

Poděkování

Občané z Jelínka děkují ženám, které připravovaly setkání důchodců, že je vždy také pozvou. I když nemohou na setkání přijít, je jim milé, že se na ně nezapomíná.

Také děkují panu Pražanovi za udržování sjízdnosti cesty přes celé vánoční a novoroční svátky.

 

Cena vody

Od 1. 1. 2002 budeme za vodu platit 19,- Kč/m3. Zpoplatnění podzemních vod začíná platit od letošního roku a v ceně vody to znamená zvýšení o 1,27 Kč/m3. Inflace ve výši 4,7% zvyšuje cenu o 0,75 Kč/m3 . Zákon o vodách předepisuje větší počet kontrol kvality vody, to se do ceny promítlo zvýšením o 0,08 Kč/m3.

 

Volné pobíhání psů

Přes několikeré upozornění ve Zpravodaji i osobní domluvy stále se opakují problémy s volně pobíhajícími psy. Žádáme majitele, aby zamezili pobíhání psů na veřejných cestách.

 

Počasí před 60 lety

Začátek letošní zimy se nám zdá mimořádně mrazivý a bohatý na sníh. Pro zajímavost uvádíme z obecní kroniky, jaká byla zima v roce 1942:

"V lednu sníh a velké mrazy, 15. - 26°, 21. - 30°, 22. až 24. - 34°, až místy 40° C mrazu.

V únoru sníh a trvalý mírný mráz až 20°C, 21. a 22. sněhové vánice, potom prohazování silnic. Vlak nejezdí od 21. do 25. 2. pro závěje. Ku konci února obleva.

Březen: 6. velký mráz a potom sněhové závěje, takže 7. a 8. 3. zase nejezdí vlak. Mrazy 13. 3. - 22° C. Od 16. obleva - taje, prorážejí meze ze sněhu. Potom velké mrazy, někdy ve dne teplo".

 

POZVÁNKA na zasedání obecního zastupitelstva,
které se bude konat
ve středu 20. 2. 2002 v budově OÚ od 19 hodin

Program:

1) Kontrola usnesení z minulého zasedání

2) Schválení prodeje obecního pozemku

3) Projednání a schválení rozpočtu pro rok 2002

4) Různé

5) Usnesení