Obecní úřad prosinec 2000

K a m e n e c číslo 10

 

 

Z P R A V O D A J

 

 

Změna v placení za likvidaci odpadu

Podle zákona č 37/2000 Sb., kterým se mění zákon č. 125/1997 Sb., o odpadech může obec stanovit obecně závaznou vyhláškou poplatek za komunální odpad vznikající na území obce. Poplatníkem je každá osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad. Z tohoto ustanovení vycházelo LIKO SVITAVY a. s., které od ledna 2001 ruší pololetní známky na popelnice a zavádí poplatek na osobu.

Stanovilo dva poplatky: 286,- Kč za osobu/rok. V tomto poplatku je zahrnuto 1 krát za 14 dní odvoz KO, 2 krát za rok odvoz plastů a 1 krát za rok odvoz nebezpečných odpadů, nebo 234,- Kč za osobu/rok. V tomto poplatku je zahrnuto jen 1 krát za 14 dní odvoz komunálního odpadu. Odvoz plastů a nebezpečných odpadů hradí obec zvlášť.

Podle tohoto způsobu placení se zvýší náklady vícečlenným rodinám. Aby toto zvýšení bylo únosné, rozhodlo zastupitelstvo naší obce na svém zasedání dne 9. listopadu 2000 takto:

bude vybírán poplatek ve výši 234,- Kč za osobu. Tento poplatek nebude vybírán za osoby, které do 31. 11. 2000 nedosáhly 18 roků. Odvoz plastů a nebezpečných odpadů bude hrazen z prostředků obce.

Poplatek je možné zaplatit v kanceláři obecního úřadu jednorázově na celý rok v ter- mínu do 31. ledna 2001 nebo ve dvou splátkách a) do 31. ledna za I. pololetí

b) do 31. července za 2. pololetí.

Pokud bude mít někdo více odpadu a nebude chtít koupit další nádobu na odpad, je možné tento odpad dát do zvláštního pytle (zelená barva s nápisem LIKO), cena pytle je 6,- Kč. Pytle budou k dispozici u vedoucího střediska LIKO v Poličce.

První odvoz odpadu v novém roce bude v úterý 2. ledna.

 

Vydávání nových občanských průkazů a cestovních pasů

Od 1. prosince 2000 nevydává nové občanské průkazy a nové cestovní pasy Okresní úřad, ale centrální výrobna dokladů v Praze. Na Okresním úřadě, referátu vnitřních věcí již nebudou vydávány občanské průkazy na počkání, ale žádosti budou odesílány do Prahy. Podle č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech se občanské průkazy vyhotoví do 30 dnů ode dne předložení všech dokladů potřebných pro jeho vydání příslušnému OkÚ. Žádosti vyřizuje též Matrika v Poličce. Obdobná situace je i u žádosti o vydání cestovního pasu. Pokud bude občan žádat o vydání cestovního dokladu v kratší lhůtě, tj do 24 hodin nebo do 3 dnů, tento cestovní pas OkÚ vydá za zvýšený správní poplatek (600,- Kč, 400,- Kč), ale bude mít platnost pouze 1 rok. Doklady, které budou vyhotoveny v Praze, budou mít ochranné prvky a čtecí zónu. Doba platnosti bude 10 let (u osob od 15 let jen 5 roků).

Internet

Na obecním úřadě už máme počítač připojený na Internet. Od ledna 2001 bude možné, aby i naši občané využívali služby Internetu. Přístup na Internet bude umožněn vždy v úřední hodiny, dále dle domluvy.

Zároveň se změnilo číslo telefonu obecního úřadu na 724 517.

 

Cena vody

Od l. ledna 2001 se zvyšuje cena vody na 16,80 Kč/m. Pracovníci akciové společnosti VHOS Moravská Třebová zdůvodňují toto zvýšení nutností investovat do údržby a rekonstrukce zařízení a vyrovnáváním ceny pro občany a ostatní odběratele.

 

Knihovna

Pro zimní období (leden, únor) měníme výpůjční dobu naší knihovny od 16 do 18 hod. Kdo by měl zájem o čtení ze staré Obecní kroniky, příjďte ve čtvrtek 11. ledna v 16 hod.

na Obecní úřad.

 

Tříkrálová sbírka

Sdružení Česká katolická charita organizuje ve dnech mezi 4. a 7. lednem 2001 Tříkrálovou sbírku. Ministerstvo vnitra ČR tuto sbírku povolilo rozhodnutím ze dne 27. září 2000, čj.VS/3-4746/2000-526. V této době budou po domácnostech ve všech městech a obcích České republiky chodit skupinky tří králů s koledou a prosbou o příspěvek do pokladničky. Tříkrálová sbírka je určena na pomoc rodinám a lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Minimálně 50 % sbírky bude určeno pro potřeby Charity v Poličce.

Sbírka je chráněna proti zneužití. Každá skupinka bude mít označenou zapečetěnou pokladničku a průkazku s pověřením.