Zápis č. 22

ze zasedání zastupitelstva obce Kamenec u Poličky,

které se konalo 21. října 2002 v budově OÚ

 

Přítomni: Cacková Miloslava, Doležal Jiří, Dvořák Vladimír, Jiruše Vladimír, Martinů Ladislav, Kulíšková Hana, Šváb Petr, Švanda Josef, omluven Švanda Václav,

ostatní občané dle prezenční listiny.

 

Ověřovatel zápisu: Doležal Jiří, Dvořák Vladimír

Jednání bylo zahájeno v 19,10 a ukončeno ve 21,10 hod.

 

Program:

1) Kontrola usnesení z minulého zasedání a zhodnocení činnosti zastupitelstva za celé funkční období

2) Projednání směny pozemků číslo parcely 1948/2, 1948/3 a 1948/4

3) Stanovení ceny stavebních pozemků na parcele číslo 432/4

4) Informace o postupu prací na rekonstrukci budovy OÚ

5) Seznámení s řádem veřejného pohřebiště

6) Seznámení s postupem prací na územním plánu obce

7) Právní subjektivita školy v Sádku

8) Různé

9) Usnesení

 

1) Starosta provedl vyhodnocení minulého usnesení:

a) Jedním z úkolů bylo poskytnout jedné obci v okrese Blansko 50 tis. Kč na odstranění škod způsobených povodní. Postižené obce na Blanensku již dostaly finanční prostředky od státu, a  musí je upotřebit do konce roku 2002. Nebyla proto finanční pomoc zatím poskytnuta žádné obci.

b) Je zpracován návrh na umístění dvou stavebních parcel na pozemku číslo 432/4.

c) Cacek Vladimír půjčku na opravu oken zatím nepožadoval.

d) Dalším úkolem bylo projednat možnost likvidace kompostovatelného odpadu. ZEMOS, a. s. Kamenec neurčila místo pro ukládání tohoto odpadu. S Technickými a energetickými službami Poličky je možná spolupráce za poplatek cca 200,- Kč za jeden vlek odpadu.

e) V celém funkčním období se zastupitelstvo obce scházelo pravidelně. Účast na zasedání byla dobrá. Neúčast byla vždy omluvena (odpolední směna).

Kontrolní a finanční výbor se nescházel pravidelně, jejich činnost byla málo aktivní. Při hodnocení celého funkčního období seznámil starosta přítomné s většími finančními výdaji v jednotlivých létech.

V prosinci 1998 bylo zaplaceno 1 112 tis. na plynofikaci. Finanční příspěvek ze SFŽP byl obci poskytnut až v roce 1999 (dotace činila 1 080 tis. Kč a půjčka 1 100 tis. Kč). V únoru 1999 bylo zhotoviteli plynofikace (MMG PLAST BRNO - ng. Zdeněk Macháček) zaplaceno 2 072  tis. Kč. Zbývajících 108 tis. bylo zaplaceno v srpnu 1999. V tomto roce bylo provedeno rozšíření plynofikace k čp. 71, 73 a 132, byl zatrubněn příkop od čp. 83 po čp. 73. Poslední větší akcí bylo položení nového povrchu na místních komunikacích, a to od čp. 36 po čp. 50 a přes osadu Jelínek.

V roce 2000 opraveno 1 800 metrů místních komunikací (od čp. 115 po čp. 93 a od čp. 120 po čp. 50). Součástí této opravy byla i oprava mostu u čp. 120.

V roce 2001 byla provedena oprava místní komunikace do osady Jelínek a úsek od čp. 36 po sklad firmy MiP s. r. o Polička. V areálu Pod lipou byla provedena výměna krytiny a rozšíření střechy nad kioskem a výměna krytiny na pavilonu pro muzikanty.

V letošním roce byla položena zámková dlažba před kioskem v areálu Pod lipou, postaven nový sklad místo ocelokolny v prostoru po ČSCH, zatrubněn příkop u čp. 1 a provedena přeložka telefonních kabelů u budovy OÚ.

2) Dle geometrického plánu č. 233-33/2000, kterým je zaměřena místní komunikace od čp. 16 po čp. 17, bude sepsána směnná smlouva mezi obcí Kamenec u Poličky a Jiřím Musilem a ing. Miladou Muffovou. Rozdíl, to je 65 m2, koupí obec za 8,- Kč/m2.

Zastupitelstvo s touto směnou pozemků souhlasí.

3) Diskuse byla kolem ceny za stavební pozemky na parcele číslo 432/4. Někteří občané navrhovali, aby cena odpovídala nákladům na zavedení inženýrských sítí, které bez kana-lizace a vozovky jsou spočítány na 226 tis Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast na kraji katastru, kde jsou v zimě dosti špatné klimatické podmínky, byla schválena cena 65,- Kč/m2.

4) V přípravě přestavby budovy OÚ byla v říjnu provedena přeložka telefonních kabelů. Stavební firma Pásek zahájí přestavbu začátkem listopadu. Prostřednictvím Okresního úřadu Svitavy bylo požádáno o výjimku na poskytnutí fin. prostředků z programu obnovy venkova na tuto přestavbu. Finanční prostředky ve výši 200 tis. Kč byly schváleny a obci již předány.

5) Podle zákona o pohřebnictví číslo 256/2001 Sb. je provozování veřejného pohřebiště zajišťované obcí. Řád veřejného pohřebiště vydává obec a schvaluje OkÚ. Schválený řád veřejného pohřebiště pro hřbitov Církve českobratrské evangelické je k nahlédnutí na OÚ.

6) Připomínky, které byly k US s náležitostmi konceptu územního plánu obce, jsou zapracovány do návrhu zadání ÚPN. Zadání ÚPN bude projednáno 14. 11. 2002 v 10.00 h v budově OÚ. Připomínka pana Jiřího Petráska měla tři body:

a) Nesouhlasí s umístěním průmyslové zóny na parcele číslo 614/12 v těsné blízkosti rod. domů. V územním plánu bude tento prostor označen "drobné výroby a sklady". Okresní hygienik, referát ŽP Okresního úřadu i referát dopravy a silničního hospodářství Okresního úřadu nemají k tomuto návrhu připomínky.

b) Připomínka - nesouvisí s projednáváním územního plánu, je řešeno Stavebním úřadem Polička.

c) Požadavek, aby na parcele číslo č. 779/5 byla podél hranice s parcelou číslo 779/4 přístupová komunikace k pozemku č. 641/11 - bude respektováno

7) Základní školy, které ještě nemají právní subjektivitu musí být samostatné od 1. 1. 2003. I když je naše obec spoluvlastníkem budovy a zahrady školy, zřizovací listinu může vydat jen obec Sádek. Škole bude předán jen movitý majetek. Nemovitý majetek zůstane v majetku obou obcí. Nová zastupitelstva se budou muset dohodnout, jak se o tento majetek budou starat.

8)

a) Návrh úpravy rozpočtu pro letošní rok:

- doplnit v příjmech i výdajích náklady na Parlamentní volby 7 297,- Kč, sociální dávky pro pana Jana Walacha a finanční příspěvek z programu Obnovy venkova na stavební úpravy budovy OÚ. S tímto návrhem zastupitelstvo souhlasilo.

b) Podle rozhodnutí valné hromady ZEMOS, a. s. Kamenec budou pozemky v katastru naší obce obdělávat zemědělci z Oldříše. Postupně budou zrušeny kravíny i dílny, z živočišné výroby zde bude jen vepřín. Většina stávající techniky bude prodána. Pan Ladislav Pražan navrhuje, že si vezme na starost zimní údržbu místních komunikací. Protože však nemá dostatek finančních prostředků na koupení potřebné techniky, navrhuje, aby traktor koupila obec a on by splácel prováděním údržby komunikací. Při tomto návrhu počítal s tím, že traktor bude stát do 100 tis. Kč. Podle informací, které podal pan Josef Švanda by však tento traktor mohl stát až 200 tis. Kč.

Z diskuse vyplynul úkol prověřit možnosti údržby místních komunikací od nástupnických organizacích po ZEMOS, a. s. Kamenec, případně jiných organizacích.

9) Usnesení:

a) Zastupitelstvo obce souhlasí se směnnou smlouvou na pozemky dle geometrického plánu č. 233-33/2000 (parcely číslo 1948/2, 1948/3 a 1948/4) mezi obcí Kamenec u Poličky a ing. Miladou Muffovou a Jiřím Musilem. Rozdíl 65 m 2 koupí obec za 8,- Kč/m2.

b) Cena stavebních pozemků na parcele číslo 432/4 je 65,- Kč/m2.

c) Zastupitelstvo obce souhlasí s úpravou rozpočtu pro letošní rok: náklady za zajištění Parlamentních voleb v červnu 7 297 Kč, sociální dávky pro pana J. Walacha 4 373 Kč, finanční příspěvek z programu Obnovy venkova na stavební úpravy budovy OÚ ve výši 200,- tis. Kč.

d) Zjistit možnosti údržby místních komunikací od organizací v sousedních obcích a prodejní cenu traktoru ze Zemědělské obchodní společnosti, a. s. Kamenec.

 

 

V Kamenci u Poličky 29. 10. 2002