logo
zpět
Večerní stovka 2007 ozdobená národním rekordem 17,60 s ?

V přebudovaném sportovním areálu v Kamenci u Poličky se v sobotu 11.8.2007 uskutečnil 13. ročník závodu Večerní stovka jako pátý díl Českého poháru Velkopopovického Kozla. Model závodu byl pro letošní rok zvolen takto - závod žen za denního světla, závod mužů za umělého osvětlení.

V 17 hodin byl tak odstartován závod žen, ve kterém startovalo 87 závodnic a k dispozici měly dva pokusy. Druhé kolo tradičně v obráceném pořadí dle výsledků kola prvního. První kolo proběhlo ve velkém tempu a znovu potvrdilo obrovský vzestup výkonnosti a konkurence v kategorii žen v letošním roce. Nejlepší v prvním kole byla Monika Sedlatá 18,07 s, ale za ní byly s minimálními časovými rozdíly poskládány všechny ostatní favoritky.
Druhé kolo tak slibovalo napínavé drama a protože i počasí vydrželo bez deště, daly se očekávat výborné časy. Jako první zaútočila ze zadních pozic na první desítku Marcela Rezková časem 18,89 s. Závodnice z první desítky prvního kola však nemohly zůstat pozadu a tlačily časy stále dolů - Jitka Hanousková 18,70 s, Pavla Švábová a Andrea Nolčová 18,63 s, Pavla Švaříčková 18,55 s. Čekal se již jen útok na první pozici Moniky Sedlaté a ten přišel - Klára Šenkyříková z pátého místa potvrdila skvělou formu. Fantastický čas 17,60 s znamená nejen vedení, ale také nový národní rekord. Na startu již zbývaly poslední dva rozběhy - Vlasta Michalovičová úspěšně zaútočila na čtvrté místo 18,24 s. V posledním rozběhu - Andrea Hrouzková, aktuálně třetí a Monika Sedlatá aktuálně druhá. Za velkého povzbuzování diváků se obě pokusily zaútočit na vedoucí čas. Moniku zradil rozdělovač,zato Andrea potvrdila formu mladé generace závodnic a dalším fantastickým časem 17,66 s se posunula na druhé místo.
Po posledním běhu následovalo oficiální přeměření dráhy, překážek a nářadí Kláry Šenkyříkové - vše prošlo naprosto v pořádku a tak nový národní rekord čeká již jen na oficiální schválení na MV.

V kategorii mužů se na start postavilo 119 závodníků, začátek startu ve 20,15 h již za umělého osvětlení, pravidla závodu - všichni muži první kolo, druhé kolo 60 nejlepších v obraceném pořadí dle výkonů. První kolo se tak neslo ve znamení nezkazit a postoupit - první místo obsadil Dušan Škaroupka 17,44 s, druhý Jan Lorenc 17,45 s, třetí Vladimír Janko 17,49 s a pak již skoro po setinách všichni ostatní.
Ve druhém kole byli diváci svědky stále lepších a lepších časů, ale také i pokusů na risk, který ne vždy vychází. Ze zadní pozice se do vedení na dlouhou dobu dostal Pavel Maňas 17,12 s, následován Michalem Čekalem 17,23 s. Na třetí místo zaútočil z jedenácté pozice Jan Vlk 17,39 s, hned vzápětí na to Jakub Paulíček na první 17,11 s. Z pátého místa pak Pavel Krpec do čela závodu 16,92 s. Na startu tak byla již jen nejlepší čtveřice z prvního kola - v aktuálním pořadí však až na místech 8., 9., 10., 11. ! Za fandění diváků Vladimír Janko a Martin Kulhavý útočí, avšak ani jeden z nich nedává rozdělovač. V posledním běhu Jan Lorenc zachraňuje medailové místo - 17,10 s, Dušan Škaroupka riskuje na 16,96 s, ale s nezapojeným rozdělovačem. Závod tak končí dramatem do kterého přichází protest Martina Kulhavého na jeho finálový běh. Protest pro příliš brzké vynulování časomíry po nezapojení rozdělovačů v rozběhu Martina Kulhavého a Vladimíra Janka musí být uznán. Ve strhujícím průběhu závodu se neměří závodníkům čas na pokus, závod má svoje přirozené velké tempo a spád, které už vlastně řídí sami závodníci tím,jak nastupují na dráhu a jak dráhu opouštějí. Martin tak sám svůj běh opakuje. Výborným pokusem a časem 16,80 s se dostává na první místo závodu, odnáší si nejen prémii za první místo, ale také i prémii za nový rekord dráhy.

Večerní stovka 2007 se ve 23,30 h dostává k vyhlášení vítězů - 40 mužů a 30 žen si odnáší trička s logem Večerní stovky, věcné ceny, nejlepší desítka k tomu i finanční prémie. Na řadě je populární doprovodný hudební program a zábava pro všechny až .... .

Letošní ročník Večerní stovky byl po sportovní stránce možná jeden z nejlepších a to v obou kategoriích. Běhaly se skvělé časy u žen, pro muže to platí dvojnásob s přihlednutím na umělé osvětlení, ale hlavně závody měly dramatický náboj, měnilo se pořadí na prvních místech až do samotného závěru.

Tradiční program závodů pak v neděli zakončily závody v požárních útocích. Nejdříve podle extraligových pravidel startovalo 26 družstev mužů a 14 družstev žen v závodě O pohár starostky obce, pak následoval Seniorcup mužů a žen nad 35 let se sedmi družstvy. Nakonec startovalo 18 družstev mužů a 8 družstev žen s jednotným strojem KOMFI v závodě Komfi cup na nástřikové terče a dle pravidel pro Mistrovství ČR.

Ještě poznámka k přímému přenousu a k projekcím v areálu:
Vlivem technických problémů nebyl přenos zcela ideální - dobře fungoval v sobotu zhruba do poloviny závodu žen, pak přenos neustále provázely problémy. Až znovu v neděli dopoledne bylo vše v pořádku. Bohužel kolem 12 hodiny musel být přenos dle dohody s dodavatelskou firmou ukončen. Také se zcela nepodařilo jeho kompletní zálohování a proto například při vyhlášení vítězů Večerní stovky nebyl promítán střihový záznam pokusů závodníků. Celý projekt byl letos koncipován jako pilotní na otestování možností a získání zkušenosti do dalších ročníků, takže doufejme, že příště to už bude ono.

Všechny kompletní výsledkové listiny, fotografie naleznete na našem webu.

Na závěr bych rád poděkoval Vám všem účastníkům závodů v areálu Pod Lipou v Kamenci za Vaši přízeň. Moc si vážíme slov chvály - jsou pro nás tou nejlepší odměnou a motorem do další práce a nápadů, protože stále je co zlepšovat a vymýšlet.
Petr Šváb