Rok 2001

Výjezdová jednotka našeho sboru byla povolána k prvnímu zásahu necelé tři hodiny po příchodu nového roku, a to k požáru rodinného domu pana Doláka na Heydukově ulici v Poličce. V době příjezdu naší jednotky byl již požár uhašen Hasičským záchranným sborem, úkolem našich členů bylo dohlídání požářiště až do osmé hodiny ranní, což jim velice znepříjemňoval krutý mráz (-18°C).

Dne 6. ledna se v zasedací místnosti obecního úřadu konala výroční valná hromada našeho sboru, kde proběhlo zhodnocení uplynulého roku a odsouhlasení plánu činnosti na rok příští.

Na přelomu března a dubna byla upravena běžecká dráha v areálu Pod lipou, namísto škváry je nyní novým povrchem kamenný prach. Rozhodli jsme se také pro úpravu soutěžní stříkačky za účelem zvýšení jejího výkonu. Úpravu provedl pan Honc z Petrovic u Třebíče, obsah motoru byl zvýšen na 1800 cm3. Za úpravu motoru i čerpadla bylo zaplaceno 48.500 Kč z pokladny sboru.

V sobotu 21. 4. se konal XVI. ročník halové soutěže v požárním sportu v Jablonci nad Nisou. V běhu na 100 m překážek jsme měli 3 zástupce, z nich se nejlépe umístil Vladimír Jiruše na 58. místě.

V sobotu 5. 5. jsme se zúčastnili mše svaté za zemřelé hasiče, která se konala v sádeckém kostele.

Taneční skupina našeho sboru byla pozvána na akce festivalu "Cultural village of Europe", který se v tomto roce konal v České republice. Naši mladí členové v lidových krojích předvedli zahraničním delegacím tradiční lidový tanec Česká beseda ­ 12. 5. v Olešnici na Moravě a 1. 9. v Bystrém.

Okresní kolo hry Plamen se konalo ve dnech 25. ­ 26. 5. v Čisté u Litomyšle. Soutěže se zúčastnilo 25 družstev starších a 17 družstev mladších žáků. Naši mladí hasiči se umístili následovně: starší žáci 3. místo, mladší žáci 1. a 6. místo. Vítězné družstvo našich mladších žáků předvedlo nejlepší výkony ve všech disciplinách, s vyjímkou štafety CTIF. Za zmínku stojí i výkony druhého družstva mladších, ve kterém soutěžily 3 předškolačky! Mladí hasiči se zúčastnili také pohárových soutěží ve Velkých Opatovicích (Pohár Malé Hané) a v Poličce.

Soutěže v požárním sportu dorostu začaly 2. 6. okresním kolem v Jaroměřicích u Jevíčka. Našim dorostencům opět přálo štěstí a podařilo se jim zvítězit. Do dalšího kola si vypůjčili posily z Desné ­ Františka Šimka a Josefa Rosypala. Oblastní kolo se konalo 16. ­ 17. 6. v Holicích a v Horním Jelení. Naši dorostenci bojovali o vítězství až do poslední discipliny, čas požárního útoku 69,18 však znamenal pád na 3. místo. V přeboru jednotlivců v běhu na 100 m překážek zvítězil František Šimek, na třetím místě se umístil Milan Radiměřský a na místě čtvrtém Luboš Kadidlo.

V neděli 24. 6. se konalo I. kolo soutěže družstev SDH v požárním sportu, tentokrát v Korouhvi. Naši muži obsadili 1., 2. a 4. místo, naše ženy skončily na posledním 4. místě, když jim závada na stroji neumožnila dokončit požární útok, ale do okresního kola přesto postoupily jako obhájkyně loňského vítězství. II. kolo se konalo tradičně u nás v Kamenci. Původní termín byl stanoven na sobotu 21. 7., ale kvůli nepřízni počasí a nezpůsobilému terénu byla soutěž přeložena na neděli. V neděli se ukázalo sluníčko, voda se vsákla, a tak mohly regulérně proběhnout všechny závody. Celkové pořadí bylo následující: muži ­ 1. Široký Důl, 2. Kamenec, 3. Hartmanice; ženy ­ 1. Kamenec, 2. Desná, 3. Široký Důl. V jednotlivcích se z našich závodníků nejlépe umístili: muži ­ 6. Milan Radiměřský, 7. Vladimír Jiruše, 8. Luboš Kadidlo; ženy ­ 2. Jana Sejkorová, 3. Petra Sejkorová, 6. Vendula Švandová. Ženy postoupily do oblastního kola, které se konalo 25. 8. ve Skutči a stejně jako v předchozím roce je posílila Jana Nádvorníková z Desné. Po nekonečné řadě druhých míst, které si naše ženy přivážely z oblastních kol již od roku 1994, se na ně až v tomto roce usmálo štěstí v podobě historicky prvního vítězství, které znamenalo vytoužený postup na Mistrovství ČR. Mistrovství se konalo ve dnech 14. ­ 16. září v Havlíčkově Brodě a naše ženy soutěžící v nových dresech od firem Flídr, s.r.o. Široký Důl a THT, s.r.o. Polička obsadily celkové 6. místo po následujících výkonech: běh na 100 m překážek ­ 121,69 s (7. místo), štafeta 4x100m ­ 69,78 s (7. místo), požární útok ­ 27,00 s (4. místo). V běhu na 100 m překážek se nejlépe umístila Jana Sejkorová časem 19,16 s na 15. místě a Jana Nádvorníková časem 19,59 s na 29. místě. Družstvo závodilo ve složení: Irena Bednářová, Kateřina Oplištilová, Jana, Petra a Renáta Sejkorovy, Vendula Švandová, Věra Vávrová + 2 posily z Desné ­ Jana Nádvorníková a Věra Vejrychová.

V sobotu 18. 8. jsme pořádali již VII. ročník soutěže "Večerní stovka", které se tentokrát zúčastnil rekordní počet 99 žen a 118 mužů. V kategorii žen obhájila loňské vítězství Monika Sedlatá z Kvasin, na druhém místě skončila Marcela Rezková z Moravského Berouna a na třetím Jitka Kubíčková z Kvasin. Nejlepší domácí závodnicí byla Jana Sejkorová na 13. místě. V mužské kategorii zvítězil Milan Onderka z HZS Ostrava před svým kolegou Jiřím Hrčkem a na třetím místě skončil Radek Liška z Lelekovic. Z domácích se nejlépe umístili Luboš Kadidlo na 24. a Milan Radiměřský na 25. místě. V neděli 19. 8. soutěže u nás pokračovaly dalším ročníkem soutěže v požárním útoku "O pohár starosty obce" a "Senior Cup". V tomto roce k nám přijelo 11 družstev žen, 18 družstev mužů, 5 družstev veteránů a 1 družstvo veteránek. Putovní poháry si odvezli ženy z Moravského Berouna, muži z Pustkovce, veteráni a veteránky z Čeperky. Naše družstva se umístila následovně: muži 8. a 15. místo, ženy 7. místo, veteráni 4. místo.

Naše družstva se zúčastnila také několika dalších pohárových soutěží v požárním útoku: 30. 6. v Srchu ­ veteráni 1. místo; 26. 8. v Širokém Dole ­ ženy 1. místo, muži ?. místo, veteráni pokus nedokončili; 23. 9. v Sádku ­ ženy 2. místo, muži ?. místo, veteráni ?. místo; 27. 10. v Širokém Dole "O pohár VŘSR" ­ muži 22. místo, ženy pokus nedokončily.

Ve dnech 22. ­ 29. července se ve finském Kuopiu konala XII. hasičská olympiáda CTIF. Olympiády se zúčastnily reprezentační týmy 28 zemí tvořené 2573 hasiči, z toho 632 dětí. Česká výprava byla jednou z nejpočetnějších, měla 141 reprezentantů z řad dobrovolných a profesionálních hasičů včetně 20 dětí. Naše výprava byla zároveň nejúspěšnější, když získala celkem 23 medailí (12 zlatých, 11 stříbrných).

V říjnu jsme začali provádět stavební úpravy v areálu Pod lipou. Budova s pódiem dostala novou střechu, novou podobu i střechu dostal také kiosek, před nímž je zastřešená terasa. Na rekonstrukci areálu bylo odpracováno přes 400 brigádnických hodin.

Ze státní dotace pro mladé hasiče bylo zakoupeno: 1 vzduchovka ­ vzor 631, 1 sada 10m hadic na PÚ mládeže, 1 vazák na hadice, 2 sady hadic na 100 m překážek. Zakoupili jsme také 8 kusů sportovních přileb, jelikož stávající nevyhovují novým pravidlům požárního sportu.

V sobotu 8. 12. uspořádaly naše ženy spolu s obecním úřadem tradiční setkání s důchodci. Akce se opět konala v zasedací místnosti obecního úřadu, kulturní program s mladými hasiči nacvičila Petra Sejkorová a ženy vyrobily upomínkové dárky pro každého návštěvníka. K tanci a poslechu zahráli harmonikáři Jiří Bednář a Jan Vosmek.

V tomto roce nás navždy opustili dva z našich členů: 31. 3. tragicky zahynul pan Karel Švejda ve věku 50 let a 20. 9. po delší nemoci zemřel pan Jan Martinů ve věku 70 let. Oba zesnulé jsme na jejich poslední cestě doprovodili.

Z dalších akcí:
- v týdnu od 28. 7. do 4. 8. jsme opět uspořádali letní rekreaci pro naše mladé hasiče, tentokrát ve Zderazi.
- 23. 6. Country večer se skupinou 2,30 Polička.
- 13. 7. taneční zábava se skupinou Markant.